Var inne hos Morgonkaffet och läste detta inlägg, 10 saker vi som jobbar i kassan älskar att du gör. När jag läst klart den kände jag mig rätt stolt och gav mig själv en klapp på axeln, för jag kunde bocka av alla de 10 punkterna på hennes lista & det fick mig att fortsätta tänka, tänka på det lilla vi alla kan göra i vår vardag för att visa hänsyn till varandra, underlätta ens vardag & sprida lite positiv energi. För oftast krävs det inte så mycket.

Några enkla saker jag tänker på & önskar att andra oxå tänkte på (inklusive några utdrag från Morgonkaffets inlägg):

- När jag packar upp mina varor på rullbandet i kassan tänker jag alltid på följande: Streckkoden åt rätt håll för kassapersonalen, det underlättar jobbet för de & för oss andra går det snabbare att bli klar med köpet. Lägger alltid tyngsta varorna först & lätta/ömtåliga sist. Är vi 2 så packar den ena upp medan den andra packar ned. Jag har alltid mitt kort redo för betalning så fort allt blivit scannat.
- När jag går på gatan eller för trappor håller jag mig på "rätt sida". Jag försöker undvika att ha ögonen i mobilen utan uppmärksammar vart jag går.
- Alltid ge företräde till äldre, gravida, rullstolsburna/skadade & barnvagnar i lokaltrafiken eller andra offentliga platser. Är en plats reserverad för de ovan nämnda, ja då är de det och av en anledning.
- Fråga om någon behöver hjälp & se sig omkring. Vet inte hur många gånger jag fått stånka mig blodig med barnvagnen över trappor när hissar ej fungerat, eller upp för gamla pendeltåg/bussar och annat & ingen har erbjudit sig att hjälpa.
- Inte sura över ett gråtande barn i offentliga rum. TRO mig föräldern i fråga är redan medveten om att det "stör" andra & gör säkert det den kan för att lugna barnet. Ibland går det dessutom inte & då får alla andra förstå att det är ett barn, vi har alla en gång i tiden varit barn. Ge en förstående blick istället, eller låt bli att titta.
- Rökare, tänk på vart ni röker, stå inte vid ingångar/utgångar, inte i busskurer & ja, helst inte bredvid andra människor som inte röker. Om du väljer att själv röka & utsätta dig för det röken gör, anta inte att det är okej för andra att bli utsatta pga dig. Det finns även astmatiker & allergiker.
- Anta inte att bara för att man har barnvagn ska man automatiskt ut ur bussen/tåget sist. Vet inte hur många gånger jag fått stå där precis vid dörrutgången för att försöka komma ut, men andra bara tränger sig förbi. Det är ingen självklarhet, jag har exakt samma rätt att gå ut ur bussen/tåget i den turordningen vi står.
- Håll upp dörren eller hissen för någon som du ser kommer. Det tar 3 sekunder av din tid.
- Försök att inte gå in i andra människor & råkar du göra det, be om ursäkt.
- Går jag på en smal väg & jag ser en barnvagn komma mötandes eller någon med hund eller tunga kassor, ja då hoppar jag ned från den smala vägen & ger plats åt de att gå vidare. Av den simpla anledning att det är lättare för mig att göra det än för de, precis som jag nästa gång är den med barnvagn, hund eller tunga kassor.
- Bemött andra med ett leende. Ett leende gör så mycket, det liksom räcker med den :)
- Var trevlig, tacka, säg hej då, önska en trevlig dag & besvara detsamma om du bemötts av det :)


Jösses, denna lista skulle kunna bli sååå mycket längre, men ni förstår nog vart jag vill komma. Det är dessa simpla saker, man som individ kan ha i åtanke när man är i det sociala rummet med andra, för det gör det offentliga rummet så mycket trevligare & lättare att tillsammans befinna sig i :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments